aparcabicis y algo más •
concurso_ cliente: Gdañsk 2016

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Organizatorów konkursu, a także mając na uwadze publiczny i wielkomiejski charakter obiektu będącego przedmiotem konkursu, proponuje się wzbogacenie jego funkcji, oferując w ten sposób kompleksowy element przestrzeni miejskiej, łączący zadania stojaka na rowery i ławki.

Zaproponowany stojak-ławka jest elementem modularnym, o kształcie bazującym na wycinku (120°) pierścienia (średnica wewnętrzna 1m, średnica zewnętrzna 1,8m, ), pozwalającym na zaparkowanie 4 rowerów. Kształt projektowanego stojaka-ławki umożliwia różnorodne łączenie poszczególnych modułów (2, 3,…) w zależności od wymogów i możliwości przestrzennych miejsca jego lokalizacji. Wzbogacenie funkcji stojaka pozwala na jego aktywniejsze wykorzystanie przez użytkowników przestrzeni miejskiej.